Het motorseizoen is begonnen! Zo maak je jouw motor rijklaar

Het motorseizoen is begonnen en de eerste zonnige dagen zijn er alweer! Tijd om op de motor te stappen. Maar voordat je de eerste rit plant is het verstandig om je goed voor te bereiden. Motorinstructeur Rob geeft tips:

Start met het lopen van een rondje om je motor. Kijk of er dingen opvallen. BRAVOKS helpt je daarbij. Banden, remmen, accu, verlichting/vering/vloeistoffen, olie, ketting/koeling en spiegels.

 

Laat als dat nodig is een onderhoudsbeurt uitvoeren bij je motor. Vooral als je motor lang heeft stilgestaan is dat verstandig. Controleer daarna je motoruitrusting. Is alles nog heel? Check dan als laatste of je verzekering in orde is.

Ga niet direct te enthousiast rijden! De meeste motorongelukken gebeuren bij de start van het seizoen. Als je een aantal maanden niet hebt gereden zijn je vaardigheden iets minder geworden. Begin dus rustig en blijf in je comfortzone.

Houdt de eerste kilometers je motor goed in de gaten. Voelt alles vertrouwd? Zijn er geen bijgeluiden? Een indicatielampje dat gaat branden wijst erop dat er iets niet in orde is. Plan daarom niet direct een grote rit. Het zou jammer zijn als je na een paar kilometer moet afhaken.

Wanneer je weer terug bent vergeet dan niet je ketting te smeren. Dit is het effectiefst als je ketting warm is. Loop nog een rondje om je motor en check alles nog een keer. Je bent op de motor een stuk kwetsbaarder. Verzeker jezelf ervan dat alles goed is.